Wat zijn lichaamsscans precies?

Total body scan

De bodyscan is een radiologische procedure waarbij een diagnostisch beeldvormingssysteem menselijke lichaamsdelen en hun functie opspoort. De bodyscan is een eenvoudige en snelle procedure waarbij geen anesthesie nodig is. De patiënt wordt meestal onder algehele anesthesie gebracht. Er worden geen naalden, scalpels of andere invasieve materialen gebruikt. Tijdens de scan van het lichaam maakt een radioloog een gedetailleerd beeld van organen en weefsels om vast te stellen welke ziektes aanwezig kunnen zijn. De beelden worden vervolgens overgebracht naar een computer, die een beeld van uw lichaam maakt, compleet van top tot teen. Wie komt in aanmerking voor een bodyscan? Elke volwassene kan kandidaat zijn voor een bodyscan, maar de procedure wordt meestal uitgevoerd bij mensen bij wie een medische aandoening is vastgesteld, zoals coronaire hartziekte, kanker, leveraandoeningen, aandoeningen van de luchtwegen, spijsverteringsstoornissen en diabetes.

Wat mag u verwachten van de bodyscan? De gehele procedure kan een uur of 30 minuten duren, afhankelijk van het aantal organen dat wordt geanalyseerd. Na de scan rusten de patiënten meestal een uur terwijl ze aan de monitoren zijn gekoppeld. Vaak kunnen de patiënten hun gewone dagelijkse bezigheden al snel na het onderzoek hervatten. Zijn er risico’s verbonden aan de bodyscan? Hoewel er niet noodzakelijk meerdere risicofactoren aanwezig zijn, zijn er toch enkele factoren die de procedure riskanter kunnen maken. Patiënten die zwanger zijn of borstvoeding geven, moeten met hun arts overleggen voordat zij de bodyscan kunnen ondergaan. Ook patiënten ouder dan 35 jaar of met bepaalde medische aandoeningen zoals nierziekte of hoge bloeddruk kan worden geadviseerd de procedure helemaal niet te ondergaan.

Is een lichaamsscan normaal Hoewel het kan worden beschouwd als een medisch basisonderzoek, is de bodyscan veel meer dan een basiscontrole. Er zijn verschillende beeldvormende onderzoeken die niet als medisch worden beschouwd, maar die niettemin deel uitmaken van een volledig gezondheidsonderzoek. Een MRI-scan wordt bijvoorbeeld gebruikt om een spierblessure te onderzoeken, met name wanneer de blessure een zichtbaar litteken heeft achtergelaten. Een andere toepassing van beeldvormende tests is het onderzoeken van het lichaam en het opsporen van problemen zonder dat een scan van het hele lichaam nodig is. Als bijvoorbeeld koorts braken en diarree heeft veroorzaakt, kan een urinetest worden gebruikt om de oorzaak van de koorts te bepalen en deze uit het lichaam te verwijderen.

Waar zijn de lichaamsscans? In veel landen zijn in openbare klinieken, ziekenhuizen en ambulances bodyscans aanwezig. Sommige landen bieden u echter een betere gelegenheid dan andere om uw lichaam te onderzoeken en op medische aandoeningen te controleren. Afhankelijk van waar u woont, kunt u uw lichaam misschien thuis laten onderzoeken of in een klein kuuroord dat vaak verbonden is aan een salon of spa.Misschien kunt u een thuis-spa kopen die is aangesloten bij een kliniek of salon. Veel mensen denken aan kuuroorden als plaatsen waar alleen beroemdheden heengaan, maar er zijn andere plaatsen in het hele land waar u een verscheidenheid aan natuurlijke behandelingen kunt gebruiken om uw lichaam te onderzoeken en uw algehele welzijn te verbeteren.

Hoe bereid ik me voor op een bodyscan? U moet op tijd komen voor uw onderzoek, zorg ervoor dat u geen medicijnen in uw bezit heeft en beantwoord de vragen van de arts naar waarheid. Als u liegt over een van uw medische aandoeningen, zal uw arts niet in staat zijn een ernstige medische aandoening uit te sluiten. U moet zich ook voorbereiden op de pijn en het ongemak die tijdens de scan van uw lichaam kunnen optreden. Sommige mensen gaan snel vooruit, maar anderen begrijpen de pijn en het ongemak niet zo goed als ze zouden willen. Ongeacht uw mate van ongemak moet u uiteindelijk in staat zijn te begrijpen wat er tijdens de scan gebeurt en de drang weerstaan om uw keel te schrapen of te proberen te slikken. Ten slotte moet u de beperkingen van de scan begrijpen. Tijdens een bodyscan kunt u niet uw hele lichaam omhoog, omlaag of zijwaarts tillen. U kunt ook niet bewegen of gorgelen omdat de arts elk deel van uw lichaam met een fijn instrument vasthoudt. Bovendien kunt u niet eten of drinken, omdat u voor sommige onderzoeken eerst moet eten en daarna de scan zelf moet ondergaan.

Lees meer

Life coach