Relatietherapie

Relatietherapie Zeist

Veel mensen denken aan relatietherapie als iets dat alleen paren kunnen doen. Ik geloof dat er vele manieren zijn waarop twee mensen met elkaar kunnen omgaan, of ze nu fysiek bij elkaar zijn, of telefoongesprekken, tekstberichten of e-mail delen, of zelfs lange e-mailgesprekken. Het belangrijkste is dat de paren dezelfde gevoelens en ideeën hebben over iets. In therapie helpen we de partners om hun standpunten, gevoelens en gedachten met elkaar te begrijpen. We moedigen hen aan een nieuw risico te nemen, meer buiten de kaders te denken over hoe ze hun relatie gemakkelijk kunnen oplossen door naar elkaars gevoelens en gedachten te luisteren. Ik geloof dat de schoonheid van een relatie zit in de Blokkades, Vluchten! en Oxy0000 onbekende gevoelens die onze relatie saboteren. Sommige liggen meestal op de grond. Relaties zijn niet dynamisch, gemakkelijk of vooruitstrevend. Laten we een voorbeeld nemen.

Een vriend van mij in een grote stad, was niet gelukkig omdat hij getrouwd was na zijn laatste huwelijk. Hij wil de relatie met zijn vrouw ontwikkelen, maar hij deed al het werk voor haar, en nam geen risico’s. Hij hield al jaren van zijn vrouw, maar hij was geen liefhebbende echtgenoot. Als hij problemen had met zijn vrouw, gaf hij haar de schuld en behandelde haar vreselijk. Ik help hem, dus zijn hele houding wekt mijn nieuwsgierigheid.Als we een relatie beginnen, gaat dat meestal gepaard met losse woorden, hotels en gewoon een terugval in intimiteit. Maar zoals de meeste koppels, werden we midden in de nacht wakker en praatten we over wat hij voor zijn vrouw voelde. Van het opkroppen van zijn emoties, tot het klaarmaken van de kinderen voor school, tot het koken van  kipgruel, enz.

In een lang gesprek vertelde hij me dat, ondanks alle voorbereiding, zijn baas zou vertrekken, en dat hij niet veel zou helpen omdat hij te kritisch was. Maar ik wees hem erop dat het allemaal van zijn baas afhangt. Als hij een goede baas was, dan zou het werk gedaan worden. Hij is er erg op gebrand om zaken met zijn baas te bespreken, dus als zijn baas zo’n goede luisteraar is, dan zal zij hopelijk zijn zeer persoonlijke informatie over zijn Economie ontvangen. Regen jeugd…….. Wat me echt op gang bracht was toen hij met me deelde dat hij op zoek was naar een nieuwe relatie, maar zich realiseerde dat hij niets wist over relaties. Dus tijdens de counseling gaf ik hem tips, vroeg hem naar zijn leven en liet hem een video zien over relatietherapie die mannen leert hoe ze met hun vrouw kunnen communiceren op een manier die een goede, gezonde relatie zal creëren. En dit was nog maar het begin van zijn reis! Hier is nog een verhaal: Mijn vriend gaat scheiden en vertelde me dat zijn vrouw hem voor het eerst mee uit eten nam. Hij voelde zich verloren en verward. Hij was erg geschrokken en wist niet wat hij moest doen. Hij vertelde het mij, en ik dacht dat hij een fout maakte. Ik zei tegen hem: “Je kunt met jezelf doen wat je wilt, maar dat lost je probleem niet op.” Ik wilde tegen hem schreeuwen, maar ik schaamde me. Dus hij verliet mijn kantoor en kwam terug. Nu, de situatie is veel ingewikkelder dan wat eerst werd beschreven. Hij was bang om zijn vrouw weer te vertrouwen. Dus isoleert hij zich liever  van iedereen, niet wetende of iemand het lef zal hebben met hem te praten als hij in de toekomst uit moet gaan.

lees meer

Coaching