Het belang van een volledig lichaamsonderzoek

Body scan

Een gezondheidsdatabank is ook bekend als het medisch dossier. Het slaat gegevens op van patiënten met aandoeningen. Deze dossiers bevatten informatie zoals genetica, diagnose, behandeling, en welke medicijnen zijn genomen, en de naam van de persoon die ze heeft genomen. Een dergelijk dossier wordt aangelegd in het systeem van de arts, en is dan beschikbaar voor elke arts of dermatoloog die het wil raadplegen. De lichaamsscan is in feite een gezondheidsdossier, dat uitsluitend door de arts wordt beheerd. Het doel van de opslag ervan is onderzoek, met het oog op ziektepreventie.

Radiologie is de wetenschap die door het lichaam heen kijkt met een instrument dat scanner wordt genoemd, door middel van een techniek die magnetische resonantie-beeldvorming wordt genoemd. Het te onderzoeken lichaamsdeel of orgaan wordt geheel of gedeeltelijk in het veld van de scanner gebracht. MRI-scans gaan meestal vergezeld van een contrastvloeistof, waardoor de anatomie of het te onderzoeken lichaamsdeel nauwkeurig kan worden bepaald. Computertomografie (CT-scan) daarentegen wordt gebruikt om complexe of opkomende beelden van het lichaam te maken. Terwijl bij de MRI-scan een contrastvloeistof wordt ingespoten en wordt gewacht tot de scan is gemaakt, kan bij de CT-scan een contrastvloeistof worden gebruikt of een televisiebeeld worden afgespeeld, afhankelijk van het onderzoek en het oordeel van de arts. Ondanks de verschillen en het gebruik van elke methode is de bodyscan een van de belangrijkste instrumenten op het gebied van de bodyscan. Op dit gebied worden procedures en kennis gebruikt uit de radiologie, chirurgie, dermatologie, fysiologie, radiologie, informatica en medische assistenten. De beroepsbeoefenaren die op dit specifieke gebied werkzaam zijn en een opleiding volgen, staan bekend als radiologieUltra beoefenaren.

Voor degenen die een lichaamsscanner moeten kopen voor hun gezondheidswerk, zijn er twee hoofdtypen produkten beschikbaar, één is de volledige lichaamsscanner die meer kost dan de basisscanner en een ander type is de geselecteerde lichaamsdeelscanner. Een scan van het volledige lichaam wordt beschouwd als de belangrijkste vorm van lichaamsscan die bij een persoon kan worden uitgevoerd. Het wordt gebruikt voor gedetailleerd onderzoek van de gescande lichaamsdelen voor het verwijderen van elke vorm van groei of abnormaliteit. Een dergelijke lichaamsscan wordt ook systematische lichaamsscan of volledige lichaamsscan genoemd.

Een scan van het gehele lichaam kan door een arts worden besteld om de algemene toestand van de patiënt te controleren, bijvoorbeeld om na te gaan of de patiënt een ziekte of verwonding heeft. Een andere reden voor het maken van een scan van het volledige lichaam is het opsporen van tekenen van kanker of een andere ziekte. Een partiële lichaamsscan kan echter ook nuttig zijn bij veel maag-darmziekten. Deze scan wordt ook wel bariummaal genoemd. Barium wordt gebruikt om de afwijkingen, zachte weefsels, abnormaliteiten en kledingvariaties van de buik, wervelkolom en bekkenbeenderen naar buiten te brengen. Een gedeeltelijke lichaamsscan kan worden gebruikt om de toestand van het maag-darmstelsel te onderzoeken. Er zijn verschillende methoden om een partiële lichaamsscan uit te voeren. Een betrekkelijk nieuwe methode is de gecomputeriseerde tomografie (CT), waarbij röntgenstralen en tracking met behulp van technologie worden toegepast voor gedetailleerd onderzoek.